fbpx

Ondernemen voor vrijheid

Een tijd geleden vertelde Linda jou haar verhaal, waarom ze is begonnen met ondernemen. Onze verhalen en achtergronden zijn totaal verschillend maar een ding, de drijfveer om te ondernemen, staat hierin centraal: vrijheid!

Je hebt altijd een keuze

angela klenner .flying conceptsHelaas had ik niet zoals Linda de mogelijkheid en het lef om direct na mijn studie te beginnen met ondernemen. Wel wist ik heel duidelijk waar ik naar toe wilde groeien en welke stappen ik moest nemen om daar te komen. Deze weg is niet altijd even makkelijk geweest. Ik heb veel geleerd, tegenslagen gekend maar als je echt iets wilt dan moet je er gewoon voor gaan.

Ik neem je even mee naar 2010, het jaar dat mijn leven voorgoed veranderde. Net begonnen aan mijn HBO studie en dan kom je erachter dat je in verwachting bent. Mijn leven stond volledig op z’n kop: “Wat ik? Je hoort het weleens van verhalen maar dat gebeurd mij toch niet…. en nu, wat ga ik doen? Geef ik mijn dromen op.. want mijn leven zal compleet veranderen.”

Je hebt altijd een keuze, ook hier.. Na de eerste echo was ik verkocht en wist ik het zeker: het komt wel goed. Tegelijkertijd beloofde ik mezelf maar ook dat kleine wondertje dat ik nooit zou opgeven aan mijn dromen maar ervoor zou gaan!

Opnieuw beginnen met studeren

Toen Liam een half jaar oud was ben ik weer gaan studeren. Ik begon aan een nieuwe studie Business IT & Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Een super leuke studie waar ik mijn energie in kwijt kon en nieuwe dingen leerde want ik was meer dan alleen moeder. Totdat in 2013 het allemaal even teveel werd. Een pittige studie, het (alleen) opvoeden van een kind en mijn moeder die borstkanker kreeg. Het werd me allemaal even teveel waardoor ik in een burn-out belande en tijdelijk stopte met de studie.

Het klinkt misschien gek maar achteraf was ik blij dat deze burn-out mij overkwam. Het zorgde ervoor dat ik een andere kijk op het leven kreeg. Ik waardeerde de dingen die ik wel had: Mijn moeder won de strijd tegen haar kanker, ik heb een gezond kind en de mogelijkheid om te studeren in mijn situatie. Vol energie begon ik dan ook aan de tweede deel van mijn studie.

Afgestudeerd en dan..

Uiteindelijk studeerde ik af met een 9 en kon ik blijven werken op mijn afstudeerplek. Ik leerde veel en kon mezelf de eerste periode ook in een razend tempo door ontwikkelen. Maar na één jaar merkte ik al gauw dat ik niet meer op mijn plek zat.

“Is dit het nou, het werkende leven? Elke dag vroeg op, rennen en vliegen om overal op tijd te komen. ’s Avonds laat thuis en uitgeput op de bank.”

Ik had moeite met het vinden van het juiste balans, work-life balance zoals ze dat met een mooie term noemen. Ik was zoveel ballen tegelijk aan het hoog houden en dit koste zoveel energie! Mijn aandacht was op zoveel plekken tegelijk nodig en er zit maar 24 uur in een dag.

Ergens moest er iets veranderen. Ik kon mezelf niet overal meer 100% geven. En voor iemand die zo perfectionistisch is als ik ben voelde het ook als falen. Om een betere balans te vinden besloot ik om minder uur in loondienst te gaan werken en daarnaast te starten met ondernemen. Om deze reden had ik een super toffe (nieuwe) baan bemachtigd waar ik voor minder uur als online marketeer aan de slag kon. Bij mijn nieuwe werkgever voelde ik me ook helemaal op mijn plek. Ik dacht, dit is het! Totdat ik voor de tweede keer een hernia kreeg. Ik had net een nieuwe baan en opereren leek in eerste instantie geen optie dus bleef ik ermee rondlopen. Totdat ik uiteindelijk bijna niet meer lopen kon en ze besloten te opereren.

Het revalideren ging moeizaam en de zenuwpijn bleek blijvend te zijn waardoor werken lastiger werd. Zelfs met de hulp van mijn werkgever. Ik kreeg aangepaste werkuren en een eigen project. Maar toch, ging het niet zoals ik hoopte dat het zou gaan. Frustratie ontstond, want zitten deed pijn en al die aanpassingen zorgde ervoor dat mijn prestaties achteruit gingen. Het voelde niet goed. Dit is niet wie ik ben en wat ik kan.

Hoe ondernemen mij mijn vrijheid en gezondheid teruggaf

Ik geloof erin dat je altijd een keuze hebt. Zo had ik dat in 2010 maar ook vorig jaar. Als je niet gelukkig bent verander dan je situatie en blijf er niet in ‘hangen’. Doe de dingen in het leven waar je energie van krijgt want dan ben je echt gelukkig. Daarom besloot ik om te gaan ondernemen en met Linda het grote avontuur aan te gaan.

Toen ik in 2010 aan het ‘grote’ avontuur begon had ik niet gedacht dat ik vandaag de dag zou gaan ondernemen. Ik kom immers ook niet uit een ondernemersfamilie, verre van zelfs! Maar dit is hetgeen waar mijn hart sneller van gaat kloppen en waarmee alle puzzelstukjes samenvallen. Ondernemen heeft mij mijn vrijheid terug gegeven waardoor ik weer vol in het leven sta! Ik leef weer in plaats van geleefd worden. En met een trots gevoel kijk ik terug naar de belofte die ik 9 jaar geleden met mezelf heb gemaakt. Dit is namelijk pas het begin 😉

Ondernemen heeft mij zoveel nieuwe kansen gegeven, er zijn zoveel dingen veranderd.. maar dit is toch wel de top 3 hoe ondernemen mij mijn vrijheid heeft teruggeven:

 

  • Ik kan nu eindelijk de moeder zijn die mijn kind verdient. Ik moest van ver komen en ook voor Liam is dit niet altijd even makkelijk geweest. Het gehaaste en stressvolle leven heeft ook impact gehad om zijn leven. Gelukkig is het nooit te laat om te veranderen. Dankzij het ondernemen heb ik de vrijheid om verandering aan te brengen in ons leven. Ik besloot om Liam van de BSO af te halen en hem een ‘normalere’ jeugd te geven. Zodat hij, net als ik, een moeder heeft die thuis is na school en aandacht heeft voor wat er speelt in zijn leven.
  • Vrijheid in de vorm van geluk! Doordat ik nu zelf weer de baas ben over mijn agenda voel ik me minder gestresst en kan ik weer genieten. Leef in het hier en neem het leven vooral niet te serieus. Je kan je heel druk maken om iets, maar is dat het (altijd) echt waard? Kijk naar de zaken waar je wel invloed op hebt. Zo heb ik tegenwoordig meer tijd en doe ik leuke dingen met vrienden en familie, iets wat voor mij heel belangrijk is geworden. Afgelopen jaar kregen wij het nieuws dat de kanker bij mijn moeder terug is en dat ze niet meer beter wordt. Dat is een feit, kunnen we niet veranderen.. helaas! Wat we wel kunnen is genieten en zoveel mogelijk herinneringen maken, iets wat mijn agenda tegenwoordig weer toelaat 🙂
  • Hele dagen zitten en weinig beweging brak mij op! Daarom ben ik zo blij dat ik nu de vrijheid heb om in mijn gezondheid te investeren. Voordat ik mijn dag begin ga ik vaak eerst een uurtje sporten en tegelijkertijd beluister ik een podcast. En als ik een doof gevoel heb in mijn been sta ik op en loop een rondje met de hond.

Je kant vrijheid in zoveel verschillende vormen ervaren: Tijd, geld, geluk etc. Voor iedereen heeft vrijheid een andere betekenis. Vrijheid is voor ons erg belangrijk en een verbintenis in het ondernemen. Wat betekent ondernemen voor jou?

Angela Linda

Flying Concepts